Πρώτη φορά στην Ελλάδα Webinar ευαισθητοποίησης για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM)

Πρώτη φορά στην Ελλάδα Webinar ευαισθητοποίησης για τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM)

Aνοικτό Webinar για την ενημέρωση & ευαισθητοποίηση του κοινού, ιατρικού και μη, σχετικά με τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων (Female Genital Mutilation/Cutting, FGM), πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30/3. Το webinar οργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Παιδική & Εφηβική Γυναικολογία Ελλάδος-PAG GREECE με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Εταιρείας Ουρογυναικολογίας, το κέντρο Διοτίμα για τα Έμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα και το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου.

Το FGM αποτελεί μια απεχθή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πλήττει γυναίκες και κορίτσια κυρίως στην Αφρική, τα οποία όμως λόγω των μεταναστευτικών ροών ζουν πλέον σε όλη την Ευρώπη. Μια πρακτική που αρνείται την αξιοπρέπειά τους, τη σεξουαλικότητά τους, θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους και προκαλεί περιττό πόνο, σοβαρές ιατρικές επιπλοκές, ακόμη και θάνατο.

Σε όλη τη διάρκεια του webinar, το αμείωτο ενδιαφέρον και η συνεχής διαδραστική συμμετοχή των 300 περίπου συμμετεχόντων, με πολλές ερωτήσεις κατέδειξαν το μεγάλο ενδιαφέρον για τις σωματικές και ψυχικές συνέπειες για την ακραία αυτή μορφή βίας.

«Το FGM είναι μία πρακτική στην οποία όλοι - ιατρικό/νοσηλευτικό δυναμικό, κοινωνικές δομές, κοινωνία - είμαστε πλέον αντιμέτωποι. Γυναίκες που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, λόγω πεποιθήσεων που υπαγορεύονται στις χώρες τους, έχουν μεταναστεύσει και βρίσκονται πια δίπλα μας. Οπότε καλούμαστε με τη σειρά μας να τις διαχειριστούμε είτε επιστημονικά, είτε κοινωνικά», σημείωσε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαιευτικής Γυναικολογίας - Παιδικής Εφηβικής Γυναικολογία του ΕΚΠΑ, Λίνα Μιχαλά.

Μεταξύ των εισηγητών ήταν επιστήμονες με εμπειρία στο θέμα, προερχόμενοι από διαφορετικές αφετηρίες, ενώ την εκδήλωση χαιρέτησε η Γ.Γ. Ισότητας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κα. Ζέφη Δημαδάμα.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται τέτοιου είδους δράση για το εν λόγω θέμα από την ιατρική κοινότητα, και τέλεσε υπό την αιγίδα της Α’ Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, της Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ.

Η διοργάνωση υποστηρίχθηκε από τις Φαρμακευτικές εταιρείες Frezyderm, Medical Pharmaquality, Prisum, και το Διαγνωστικό Εργαστήριο Life Code. Ανάλογες δράσεις προγραμματίζονται άμεσα από την Παιδική & Εφηβική Γυναικολογία Ελλάδος - PAG GREECE. Για το FMG/C παγκοσμίως:

  • 200.000.000 κορίτσια και γυναίκες είναι επιβιώσασες FGM/C
  • 3.000.000 κορίτσια κινδυνεύουν να υποβληθούν σε FGM/C το χρόνο
  • Κάθε 15 δευτερόλεπτα ένα κορίτσι υπόκειται σε FGM/C
Για την Παιδική & Εφηβική Γυναικολογία Ελλάδος -PAG GREECE

Η Παιδική & Εφηβική Γυναικολογία Ελλάδος -PAG GREECE είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2023 με στόχο την προώθηση της εκπαίδευσης και έρευνας στον τομέα της Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας. Πρωτεύων σκοπός της είναι η ανάδειξη σύγχρονων ζητημάτων που απασχολούν τους γυναικολόγους, αλλά και τους παιδιάτρους σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της γυναικολογικής και αναπαραγωγικής υγείας των παιδιών και νέων κοριτσιών, μέσα από σεμινάρια, webinars και άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις. Ιδρυτικά μέλη είναι εξειδικευμένοι Γυναικολόγοι στην Παιδική και Εφηβική Γυναικολογία, καθώς και Γυναικολόγοι, Παιδίατροι και Ενδοκρινολόγοι με αποδεδειγμένο επιστημονικό ενδιαφέρον στο αντικείμενο αυτό. Κοινός παρονομαστής όλων των δράσεων είναι η καλλιέργεια συνεργασιών με άλλες ιατρικές ειδικότητες και ανθρωπιστικά επαγγέλματα, ώστε να επιτευχθεί η κάλυψη των συνεχώς εξελισσόμενων αναγκών των νέων κοριτσιών.